Copyright © Fahéjasalma receptjei
Design by Dzignine
2011. január 1., szombat

Alapreceptek - a rántás

Rántás

A rántás a magyar konyha egyik alapja, bár ma már az egészséges étkezés jegyében egyre kevésbé használjuk, mégis sok hagyományos ételünk (levesek, főzelékek) rántással készül. Ezért jó, ha el tudjuk készíteni. A rántás sűríti és ízesíti is az ételt.
Felmelegített zsiradékba (ami általában étolaj vagy zsír, de lehet margarin vagy vaj is az adott ételtől függően) szórjuk a lisztet, és az étel jellegének megfelelő mértékig állandóan kevergetve pirítjuk, majd annyi hideg vízzel felöntjük, amennyivel simára tudjuk keverni. A rántás készítéséhez körülbelül ugyanannyi tömegű zsiradékot használunk fel, mint lisztet. Ha a recept külön nem említi, akkor egy átlagos adag ételhez (4-6 személyre) körülbelül 2 evőkanál lisztet és 3 evőkanál olajat használjunk.
A felengedett rántást állandó keverés mellett öntjük vagy szűrjük a forró ételhez, amit tovább kell forralni még legalább 5 percig, hogy benne a liszt megfőjön.

Világos rántást készítünk például krémlevesekhez, zsenge zöldfőzelékekhez. Ekkor a lisztet csak néhány pillanatig keverjük a forró zsiradékban, amíg átforrósodik.
Aranyszínű rántással készül a legtöbb levesünk, főzelékünk, mártásunk. Addig kevergetjük a lisztet a forró zsiradékon, míg zsemleszínű lesz.
Barna rántást készítünk például a rántott leveshez vagy a lencsefőzelékhez. Ennél a lisztet folyamatosan keverve egészen barnára pirítjuk.
A rántást ízesíthetjük fűszerekkel is. A fűszereket akkor keverjük a rántásba, ha a liszt a szükséges mértékben megpirult, és ekkor már az edényt is levesszük a tűzről. A világos rántásba általában finomra vágott zöldpetrezselymet, a sötétebbekbe leggyakrabban pirospaprikát, és felaprított hagymát, fokhagymát szokás tenni.

Tipp: ha nem sikerül teljesen simára keverni a rántást, és az csomós marad, akkor célszerű szűrőn, szitán keresztül az ételbe önteni. A már berántott ételt is folyamatosan kevergessük, mert ekkor már könnyen odakap.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése