Copyright © Fahéjasalma receptjei
Design by Dzignine
2011. január 8., szombat

Fűszerek: a fokhagyma

Fokhagyma

Fokhagyma
A fokhagyma őshazája valahol Ázsiában volt, ahonnan hamarosan meghódította Indiát és a Közel-Keletet. Évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek okozzák. Nem csak finom fűszer, hanem orvosság és egészségmegőrző szer is.
A magyar konyha egyik jellemző fűszere. Levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. Gerezdenként, összezúzva vagy fokhagymás só formájában is közkedvelt.

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (azaz gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló hatású. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Enyhíti a menstruációs görcsöket is, segíti az emésztést, bélfertőtlenítő, féregűző hatású. Csökkenti a vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést és a szívinfarktust.  Sőt, a vámpírokat is távol tartja! :-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése