Szilvás gombóc
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 egész tojás
csipet só
1 diónyi zsír
A krumplit meghámozom, felkockázom, megfőzöm. Amíg fő a krumpli, addig óvatosan kimagozom a szilvát, kikeverem a fahéjat a cukorral.
Ha kész a krumpli, akkor lecsöpögtetem, majd krumplinyomóval alaposan összetöröm. Amikor már majdnem kihűlt, akkor hozzáadom a többi alkotóelemet, és lágy, de rugalmas tésztává gyúrom. Négy részre bontom masszát, és egy alaposan lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, majd kb. 8-10 centis négyzetekre vágom.
Közben egy mélyebb serpenyőben, kis olajon zsemlemorzsát pirítok, valamint egy lábasban vizet forralok, amelybe egy kis sót hintek.
A tésztakockák közepébe belefektetem a fahéjas cukorral töltött szilvát, majd jól bebugyolálom, lehetőleg légmentesen. Ha forr a víz, beleeresztem a gombócokat. Néhány percig főzöm, majd leszűröm és a morzsába forgatom őket.
(Forrás: NLC)
Szilvás gombóc |
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése