Copyright © Fahéjasalma receptjei
Design by Dzignine
2011. január 22., szombat

Fűszerek: a bors

Szemes bors
A feketebors (Piper nigrum) egy trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza meg csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. A feketebors néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A feketebors a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere. A feketebors a legcsípősebb borsfajta.Szingapúr és Malabár vidékén, Elő-Indiában honos, de termesztik Ázsiában és Amerikában is. Az ókori népek kedvelt fűszere volt, hazánkban csak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban, bár már a honfoglaló magyarok is ismerték. Ma már az egész világon a legismertebb és legtöbbet használt fűszer. A cserje bogyója, az éretlenül szedett szárított termés adja az értékes fűszert. A fekete bors erősebb, csípősebb ízű, a fehér bors kevésbé csípős, és enyhébben aromás, zamatos. Illóolajat, piperint, pirolint, karicint tartalmaz. Szemes és őrölt formában szinte minden ételhez adható (levesek, főzelékek, saláták, öntetek, mártások, húsételek, páclevek, halak, vagdaltak, gombás ételek). Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk. Az őrölt bors hamar elveszti aromáját, ezért inkább frissen őrölve, a főzés végén tegyük az ételbe.
A fehérbors a borscserje bogyóiból készül. Először a szemeket zsákokba töltik, majd több napig folyó vízben áztatják, így veszít színéből és csípősségéből is.
A fehérbors kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű sima felületű golyócska. Nem annyira csípős, mint a fekete bors, ezért kedvelt, de azért ajánlatos óvatosan kezelni.

Zöldbors
A zöld bors az éretlenül szedett friss bogyó, melyet sós vízben vagy ecetben eltéve árulnak. Aromája a legintenzívebb, de szinte egyáltalán nem csípős ízű. Pástétomokhoz, fűszeres vajhoz használhatjuk.
A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van. Diétás étrendben viszont csínján bánjunk vele, vagy helyettesítsük borsikafűvel, mert gyomorizgató lehet.
Tároljuk száraz, hűvös helyen. Fontos még, hogy légmentes edényt használjunk, így tovább megmarad jellemző illata és aromája.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése