Copyright © Fahéjasalma receptjei
Design by Dzignine
2011. január 1., szombat

Lencsefőzelék

Hagyományos újévi étel nálunk a lencsefőzelék, a népi hiedelem szerint ha lencsét eszünk az év első napján, az gazdagságot, bőséget hoz erre az esztendőre. A hüvelyesek, beleértbe a babot, borsót, lencsét szimbolikusan ugyanis a pénzt jelentik a babona szerint.

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
40 dkg lencse
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 fej reszelt vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 kiskanál pirospaprika
ecet
füstölt hús vagy csont

Elkészítése:
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, a füstölt hússal/csonttal, sóval, babérlevéllel ízesítve puhára főzzük. Ezután az olajból, a lisztből, pirospaprikából, a hagymából és az összezúzott fokhagymából rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. (Figyelem: a pirospaprikát csak a kész rántásba keverjük, nem pirítjuk, mert keserű lesz!) Ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Megtejfölözve, füstölt hússal vagy ennek híján főtt virslivel tálaljuk.

Lencsefőzelék

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése