Copyright © Fahéjasalma receptjei
Design by Dzignine
2011. január 8., szombat

Fokhagymakrém házilag

Mit készíthetünk fokhagymából? Amellett, hogy a magyar konyha egyik fontos alapanyaga, ízesítője, itt van 2 fokhagyma-krém recept is.

Fokhagymakrém házilag
A nyers vagy sült fokhagyma felhasználásával házilag könnyen elkészíthető fokhagymakrémnek nagy hasznát vehetjük főzés során. Sokoldalúan felhasználható, különlegessé tehetünk vele ételeket, nem utolsó sorban „egyszeri felhajtással” nagyobb adag is elkészíthető, így megfelelő tárolás mellett bármikor gyorsan és egyszerűen felhasználható.

Fokhagymakrém házilag - nyers fokhagymával készítve
Hozzávalók: 2 fej (kevesebbel nem érdemes) fokhagyma, (olíva) olaj
Elkészítése: a fokhagymát szedjük gerezdekre, a gerezdeket pucoljuk meg. A nyers gerezdeket tegyük aprítógépbe, öntsünk hozzá kevés olajat és pürésítsük, amíg krémes állagú lesz (le is darálhatjuk). A pürésített fokhagyma ízesíthető (és konzerválható) sóval, néhány csepp citromlével.
Tárolása: légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, olajjal felöntve hűtőszekrényben korlátozott ideig tárolható. Fontos, hogy tárolásnál az olaj lepje el teljesen a fokhagymakrémet.
Felhasználása: fokhagymával készülő receptekben ízlés szerint az ételekhez adagolva, de akár pirítóshoz vagy bundás kenyérhez is.
Tipp: a fokhagyma erjedésnek indulhat, ezért ha rövid időn belül várhatóan nem használjuk fel a krémet, érdemes lehet a fokhagyma gerezdeket röviden blansírozni vagy az apróra vágott fokhagymát olajban kissé megdinsztelni a pürésítés előtt. Így az erőteljes fokhagyma íz enyhíthető.

Fokhagymakrém házilag – sült fokhagymával készítve
Hozzávalók: 2 fej fokhagyma, só, felöntéshez (olíva) olaj
Elkészítése: a fokhagymákat (héjastul!) csomagoljuk alufóliába és 200 fokos sütőben süssük puhára (kb. 30-40 perc, függ a fokhagyma nagyságától). Sütés előtt a szár csúcsos részét visszavághatjuk a gerezdekig. Ha kihűlt, a gerezdekből nyomjuk ki kézzel a megpuhult fokhagymát (ezért is fontos, hogy előtte kihűljön) egy kisebb tálba, keverjük kiskanállal krémesre, ízlés szerint sózzuk. Azonnal is felhasználható.
Tárolása: légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, olajjal felöntve hűtőszekrényben korlátozott ideig tárolható. Fontos, hogy tárolásnál az olaj lepje el teljesen a fokhagymakrémet.
Felhasználása: íze kevésbé “fokhagyma-intenzív”, mint a nyers fokhagymával készülő változaté. A krémmel ízesíthetünk szószokat és mártásokat, köreteket, vagy mártogatósokat is. Kenhetjük pirított kenyérre, de akár egész vagy szeletelt (nyers) húsok ízesítésére is használhatjuk. Fokhagymakrémes bélszín>>
Tipp: ízesíthető zöldfűszerekkel is (pl. kakukkfű, rozmaring), esetleg őrölt borssal, szardellafilével, stb.

További fokhagymakrém tippek
- Fontos, hogy mindkét fokhagymakrém esetében csak kiváló minőségű, hibátlan fokhagymával dolgozzunk!
- A felöntéshez használt olaj is átveszi a fokhagyma ízt, és szintén felhasználható főzésnél.
- Ha sózzuk a fokhagymakrémet ügyeljünk arra, hogy felhasználáskor az ételt kevésbé sózzuk.
- Mindig tiszta kanállal szedjünk a fokhagymakrémből és a tároláshoz használt üveg vagy doboz is legyen steril.
- Mindig zárjuk vissza légmentesen az üveget, vagy tároló dobozt felnyitás után.
- Hosszabb tárolás esetén ellenőrizzük rendszeresen a fokhagymakrémet. Ha színe, szaga vagy állaga gyanúsan megváltozott, dobjuk ki.
- Fokhagymakrém készítésével megmenthetjük a kiszáradástól a kamránkban tárolt maradék fokhagymát is. - Sütő helyett grillen is megsüthetjük a fóliába csomagolt fokhagymát.
- Nagyobb adag fokhagyma tisztítása és előkészítése során viselhetünk gumikesztyűt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése