Copyright © Fahéjasalma receptjei
Design by Dzignine
2011. január 22., szombat

Húsleves

Húsleves

Hozzávalók: húsos levescsont (sertés) kb. 1 kg, 5 db csirkeszárny / vagy húsos marhacsont, 4 közepes szál sárgarépa, 2 szál gyökér, 1 kisebb fej karalábé, 1 fej zeller, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, fél vagy negyed kelkáposzta, egy darab zöldpaprika, 1-2 szem krumpli, só, bors, szemes bors, húsleveskocka (vagy jobb esetben bio ételízesítő).

Húsleves
Az elkészítés egyszerű: a hozzávalókat megtisztítom, meghámozom, amit kell, mindent megmosok, a zöldségeket darabolom, majd az összes hozzávalót nagy fazékba pakolom, felöntöm hideg vízzel, felteszem főni. Ha kell, leszedem a habját szűrőkanállal, leveszem kis hőfokra, és egészen lassan, gyöngyözve főzöm kb. 3-4 órát. Végül kiszedem belőle a puha zöldségeket, a húst, a levest átszűröm egy kisebb fazékba vagy tálba. Cérnametéltet vagy csigatésztát főzök ki hozzá (vagy mindkettőt, persze külön-külön).

Változatok: lehet persze csak marhahúsból is főzni, az az igazi, de ez nálunk ritka. Vagy csak csirkéből, illetve tyúkból, de én szoktam csak sertésből is. Lehet főzni benne csokorba kötött zeller-és petrezselyemzöldjét is, és kis darab gyömbért is.
Húsleves főzése
Tipp: a húslevest átszűrve, adagokban le is lehet fagyasztani, később jól felhasználható
alapléként különböző levesekhez, egyéb ételekhez. Ezért és tradicionális jellege miatt bekerül az alapreceptek kategóriába is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése